149320.jpg

Asuin vuosituhannen vaihteessa naapurimaassamme Ruotsissa. Työskentelin aupairina ja perheessä tehtiin kerran tätä herkkua. Siitä se on muodostunut myös meidän perheen vähän hienommaksi ruoaksi. Tein tänään vähän muunnellen, mutta hyvää oli silti. Alkuperäisen reseptin mukaan nämä tarjottaisiin "med pressad potatis", mutta tuo perunapuristin on vielä hankkimatta ja keitetyt perunat ei oikein uponneet. Olen siis tarjonnut riisin kera.

Näihin tarvitset

Porsaan sisäfielttä tai olen joskus tehnyt ulkofileestäkin jos on ollut huomattavasti halvempaa.

Puhdista filee ja leikkaa 2-3 sentin paksuisiksi annospaloiksi. Mausta palat suolalla ja pippurilla. Ja paista pannulla. [Tänään laiskuuttani tein niin, että otin fileisiin ruskistuspintaa paistinpannulta. Sen jälkeen kypsensin 150 asteessa n 35 minuuttia. Annoin vetäytyä folion sisällä viitisen minuuttia ja leikkasin annospaloiksi.] Ripottele lihan päälle oliivisiivuja koristeeksi. Jatka kastikkeen tekemistä samalle pannulle huuhtelematta, niin että hyödynnät pannulla olevat lihan aromit. [Tai jos teet tuo uunissa tehdyn version, niin kaada kastikkeen joukkoon uunipellillä oleva lihasta irronnut neste.]

Kastikkeeksi tähän sopii seuraavanlainen cremefraiche kastike.

2prk creme fraichea

1 lihaliemikuutio

tilkka kuivaa Vermuttia

Oliiveja siivutettuina

Lämmitä CremeFraichet ja murenna joukkoon lihaliemikuutio. Kun kuutio on sulanut, lisää tilkka vermuttia. Maista ja lisäile makuja oman maun mukaan. Laittaisinkohan itse tuota vermuttia n. 1/2dl. Maistamalla selviää. Lisää joukkoon siivutetut oliivit.