272224.jpg

272225.jpg

Tämäkin ohje oli tuosta ihanaisesta Glorian ruoka&Viini lehdestä 8/2006.

Pohja
2½ dl vehnäjauhoja
75g mantelijauhoja
1 kananmunankeltuainen
2rkl kermaa
75g voita
3/4dl sokeria

Zabaglione
8 liivatetta
4 kananmunankeltuaista
2dl sokeria
3dl kuohuviiniä
1rkl raastettua limetinkuorta
limettimehua
½ vanilijatanko
3dl kermaa

Koristelu
tomusokeria
viinirypäleitä
sokeria

Valmista pohja. Sekoita vehnäjauhot ja mantelijauhot. Lisää keltuainen ja kerma. Kuutioi voi ja nypi se taikinan joukkoon sokerin kanssa. Sekoita taikina mahdollisimman nopeasti kiinteäksi. Muotoile taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja nosta jääkaappiin noin tunniksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kaaviloi taikinasta kaksi halkaisijaltaan noin 26cm pyöreää pohjaa (voit käyttää muottina irtopohjaista vuokaa). Nosta pohjat kahdelle leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Pistele haarukalla reikiä ja paista uunissa 10-12 minuuttia. Leikkaa kauniimpi pohjista 16 osaan ja siivilöi pinnalle tomusokeria

Tee zabaglione. Laita liivatelehdet likoamaan väljään kylmään veteen. Vatkaa keltuaisia ja sokeria hetki paksupohjaisessa kattilassa. Nosta kattila liedelle kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Kaada kuohuviini keltuaisvaahdon joukkoon ja lisää limetin kuori ja -mehu. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun kastike alkaa saostua, jatka vatkaamista voimakkaasti (käytä halutessasi sähkövatkainta). Liota kuiviksi puristellut liivatelehdet kuumaan viinivaahtoon kokoajan sekoittaen. Lisää myös vanilijatanko. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Poista vanilijatanko jäähtyneestä seoksesta. Vaahdota kerma ja sekoita se varovasti haaleaksi jäähtyneeseen viinivaahtoon. Asettele paistettu torttupohja irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Kaada päälle viinivaahto ja tasoita pinta. Peitä vuoka kelmulla ja nosta se hyytymään jääkaappiin. Laita paloiteltu torttupohja vaahdon päälle juuri ennen tarjoilua.

Kasta rypäleet munanvalkuaiseen ja pyörittele ne sokerissa. Anna kovettua n. puoli tuntia jääkaapissa. koristele kakku sokerihuurretuilla rypäleillä.