305554.jpg

Tänä vuonna ystävät ja tuttavat saivat lahjaksi itsetehtyjä konvehteja. Tiimarista löysin nämä kauniit rasiat, joihin konvehdit sitten laitoin. Pohjalle vähän silkkipaperia ja kanteen kirjoitus, mitä rasia sisältää. Ihan tyytyväinen olen siihen, miten kaikki onnistui, vaikken koskaan aikaisemmin moisia olekaan tehnyt mitä nyt jääsuklaata joskus muinoin.

305555.jpg

Tässä parempi kuva siitä, mitä rasiassa oli. Vasemmalta alkaen (ylhäällä) roseepippuritryddeleitä, (alhaalla) nougata, salmiakki-sitruunakonvehteja, omena-sitrusmarmeladia ja vadelmaisia tontunsuukkoja. Roseepippuritryffelit ja salmiakki-sitruunakonvehdit on jälleen poimitu tuosta Glorian Ruoka & Viini lehdestä (8/2006)

Roseepippuritryffelit
250g tummaa suklaata
1dl kuohukermaa
½dl juoksevaa hunajaa
50g suolatonta pehmeää voita
1½tl rouhittua roseepippuria

Kuorrutus:
300g tummaa suklaata
2-3tl rouhittua roseepippuria

Rouhi suklaa hienoksi ja siirrä se teräskulhoon. Mittaa kerma ja hunaja kattilaan. Kiehauta kerma-hunajaseos ja kaada rouhitun suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi ja lisää suklaamassaan kuutioitu voi ja rouhitut roseepippurit. Peitä tryffeliseos muovikelmulla ja anna jäähtyä huoneenlämmössä (n.½-1h).

Lusikoi tryffelimassa pursotinpussiin ja puserra pieniä nokareita leivinpaperille. Nosta tryffelit peitettyinä viileään jähmettymään. Voit myös jähmettää tryffelimassan ensin jääkaapissa ja pyöritellä siitä kaakaojauhotetuin käsin pieniä palloja. Nosta tryffelipallot leivinpaperille ja siirrä peitettynä jaakaappiin. Tähän asti valmistelut voi tehdä jo edellisenä päivänä. (Näin jälkikäteen tekisin itse niin, että pyörittelisin palloja suoraan massasta. Yritin nimittäin pursottaa pieniä nokareita, mutta en ole varma, oliko massa liian löysää vielä, mutta lössähtivät vain pellille. Pyörittelin ne palloiksi sitten seuraavana päivänä.)

Ota tryffelit huoneenlämpöön n. puoli tuntia enne kuorruttamista. Temperoi kuorrutussuklaa. (Marie ainakin on blogissaan kirjannut temperoinnin ohjeet. Kasta tryffelit nopeasti kahden haarukan tai lusikan avulla sulaan suklaaseen. (Huomasin itse, että massa sulaa nopeasti suklaan joukkoon, joten nopea kannattaa olla). Nosta tryffelit jähmettymään ritilälle tai leivinpaperille. Ripottele päälle rouhittua roseepippuria ennenkuin kuorrutus ehtii jähmettyä.

Nougat
300g sokeria
50g mantelirouhetta

Sulata sokeri pannulla miedolla lämmöllä vaalean ruskeaksi koko ajan hyvin sekoittaen. Lisää mantelit ja sekoita hyvin. Kaada seos voidelulle pellille jäähtymään. Paloittele kovettuntu nougat käsin paloiksi.

Salmiakki-sitruunakonvehdit
200g tummaa suklaata
75g maitosuklaata
1 1/3dl kuohukermaa
1/3dl juoksevaa hunajaa
1ps (10g) apteekin salmiakkia
40g pehmeää suolatonta voita
1tl sitruunan hienoksi raastettua kuorta

Kuorrutus:
500g marsipaania
500g maitosuklaata
1ps (10g) apteekin salmiakkia

Valmista salmiakkitäyte. Rouhi molemmat suklaat ja siirrä ne teräskulhoon. Mittaa kerma, hunaja ja salmiakki kattilaan ja kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Jatka keittämistä keskilämmöllä kokoajan sekoitellen muutaman minuutin ajan, jotta salmiakki ehtii luovuttaa mahdollisimman paljon makua. Kaada kuuma kerma-salmiakkiseos suklaarouheiden päälle ja sekoita tasaiseksi ja kuohkeaksi massaksi.
Jäähdytä salmiakki-sitruunaganache, kunnes sen lämpötila on 35-40 astetta. Lisää pehmeä voi ja sitruunankuori seokseen. Vuoraa nelikulmainen vuoka (n. 15cm X 20cm) leivinpaperilla ja kaada ganache päälle. Peitä muovikelmulla. Anna jähmettyä viileässä n. vuorokauden.

Kauli huoneenlämpöinen marsipaani kahden muovikelmun välissä tasaiseksi levyksi tomusokerin avulla. Kauli marsipaani kahdessa erässä. Leikkaa n. 5cm leveiksi suikaleiksi. Leikkaa kylmä salmiakki-sitruunaganache terävällä veitsellä n. 2cm leveiksi tangoiksi. Nosta tangot marsipaanisuikaleiden päälle ja paina marsipaani tiiviisti salmiakkitäytteen ympärille niin, että saumapuoli jää alle.

Leikkaa marsipaanipäällysteiset palat n. 3cm pitkiksi konvehdeiksi. Siirrä konvehdit vielä hetkeksi viileään, jotta täyte ei pehmene liikaa ennen kuorruttamista.

Temperoi maitosuklaa kuorrutusta varten. (Marie on kirjannut blogiinsa temperoinnin ohjeet) Kasta konvehdit suklaaseen kahden haarukan avulla ja nosta ne leivinpaperin päälle jähmettymään. Koristele konvehdit halutessasi heti apteekin salmiakilla.

Tässä vielä kuvaa siitä, kun olin kuorruttamassa näitä konvehteja.

305553.jpg

Marmeladit
15g agar-agaria
6dl vettä
500g sokeria
3dl hedelmäsosetta (käytin kaupan omenasosetta)
2tl viinihappoa

Agar-agar ja viinihappo löytyvät apteekista. Liota agar-agaria vedessä yön yli. Sulata samassa vedessä keittämällä. Lisää sokeri ja keitä n. ½ tuntia. Lisää joukkoon hedelmäsose ja viinihappo. Voit halutessasi lisätä myös elintarvikeväriä, itse lisäsin hiukan keltaista. Lisäsin joukkoon myös hieman sitruunaesanssia. Kaada seos laakeaan astiaan hyytymään, niin että marmeladista tulee n. 1cm paksuinen. Leikkaa hyytynyt marmeladi paloiksi ja kierittele sokerissa.

Vadelmaiset tontunsuukot
100g talous- tai kilosuklaata
1dl vadelmia
raastettua suklaata koristeeksi
karkkivuokia

Sulata suklaa. Soseuta marjoja ja sekoita sulatetun suklaan joukkoon. Pursota karkkivuokiin ja koristele suklaaraasteella. jäähdytä viileässä.